Att vara praktikant – Förväntningar

(Detta är ett inlägg från vår praktikant Isabelle (hennes blogg kan ni läsa HÄR!) om vad hon förväntar sig om tiden hos oss och lite mer om henne. I slutet av hennes praktik tänkte jag att ni kan få läsa en sammanfattning av hennes tid här också. Vill ni ställa några frågor om henne, om praktik eller om något annat som rör ämnet så kommentera gärna detta inlägg så svarar vi så gott vi kan!)

Hej! Isabelle heter jag och jag är för tillfället praktikant hos Ivo och Amanda på Stable Bonev. Närmare 9 veckor kommer jag spendera här i Bulgarien hos dem faktiskt. Jag studerar mitt tredje och sista år på Hippologprogrammet via Sveriges Lantbruks Universitet och är vanligtvis stationerad på Flyinge i Skåne. Under vårt andra och tredje läsår på programmet genomgår vi en kurs som heter Verksamhetsförlagd Utbildning I och II. Den första kursen är mer fokuserad på ridskola och ridskoleverksamhet så då var man tvungen att vara på en ridskola, hålla lektioner och följa verksamheten med allt vad det innebär.

Under tredje läsåret när vi läser kurs II så är det valfritt vart man vill vara, man ska alltså leta reda på en praktikplats själv och få den godkänd av skolan. För mig var det en självklarhet att åka till ett internationellt hoppstall någonstans i världen. Hade egentligen siktat in mig på Tyskland men så kom jag och tänka på Amanda, eftersom jag slaviskt läser hennes blogg sen flera år tillbaka och tänkte, ja varför inte skicka iväg ett mail till henne och fråga? Sagt och gjort och nu är jag här, precis i början av min praktik hos Ivo, Amanda och deras team.

Att åka iväg som praktikant är både spännande, nervöst och ibland kan det vara svårt att veta om man kommer vara nöjd eller inte i slutändan. Innan jag bestämde mig för att åka hit så hade jag och Amanda en del mailkontakt där jag kunde bombardera henne med frågor och om mina förväntningar på dem som praktikvärdar och på vad jag skulle få göra. Eftersom jag ändå läser en universitetsutbildning är mitt huvudsyfte med min VFU att få utvecklas som ryttare och få följa en tävlingsverksamhet i deras vardagsarbete i stall och med hästarna, förberedande inför tävling och eventuellt tävling. Det är lite utav mina förväntningar som praktikant, att få följa Ivo och hans team, hur de har hand om sina hästar, hur de tränar dem, lägger upp plan för dem m.m. Alla chanser att få vara i ett tävlingsstall är en bra lärdom för kommande uppgifter i livet. Man snappar upp något hos en ryttare som man känner att – det där – det ska jag ta med mig.

Jag tror att det är viktigt att redan från start berätta sina egna förväntningar för den tänkta praktikvärden, så det är klargjort från båda håll redan innan praktikperioden börjar. Man måste också ha i åtanke att man inte får dra benen efter sig, att man hela tiden vill göra ett bra jobb och våga visa framfötterna, det gynnar bara en i slutändan.

Redan nu såhär första veckan på min praktik kan jag inte säga annat än att jag är mer än helnöjd med mitt val av praktikplats, har testat på att grooma lite åt Ivos beridare, sett när Ivo själv ridit, varit med i stallet och även fått rida en del hästar själv. Väldigt bra start måste jag säga.

isabelle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *