Att ta bort halva framåtbjudningen

Folk har en förkärlek till att slänga på mer utrustning på sina hästar än vad som egentligen är nödvändigt. Ofta har de inte heller helt full koll på hur utrustningen inverkar och varför den inverkar som den gör.

En av dessa saker är martingalen. Jag är lite halvt allergisk mot martingals, just för att de oftast används på ett sätt jag inte tycker är lämpligt.

En martingal är en hjälptygel som ska användas i extremfall. När en häst slår upp huvudet så pass mycket att det är en fara för deras kroppar (att de kan slå upp huvudet så mycket så att de skadar sin nacke/hals/rygg) eller om det är en fara för pilotens näsa. Ungefär då behövs en martingal.

Vi använder martingals på de flesta hästar när vi hoppar då hästarna taggar tillnoch en sådan rörelse kan komma i farten eller vid ett missförstånd. MEN vi spänner den så att den bara inverkar i extremfall.

En lagom spänd martingal gör så att hästen kan ta upp huvudet väldigt högt. Om du för ringarna mot käkremmens knäppning på sidan ska den nå ca 5cm under den. Det är vår riktlinje. DÅ inverkar en martingal på rätt sätt. Den ska alltså nå till bara några centimeter under hästens öga. Så att hästen KAN röra fritt på huvudet inom alla rimliga gränser.

apix3

 

En rätt anpassad martingal stör inte hästen i sina naturliga rörelser.

Vad händer om man spänner en martingal för kort? 
Jo, låser man hästens huvud i en onormal position (som man gör med en för kort martingal, hästen kan aldrig röra huvudet som den vill och behöver) så kommer man skapa låsningar och spänningar i hästens kropp. Nacken kommer i fel position, som i sin tur gör så att halsen kommer i fel position. Bog, rygg, kors, länd, ben, ja, allt kommer följa med i denna onda cirkel.

Kan hästen inte röra huvudet som den vill och den har en martingal som trycker ner mungiporna varje steg (som en för kort martingal fatiskt gör) tar man bort mycket av hästens egna framåtbjudning. Martingalen håller ner huvudet vilket leder till att hästen inte kan tänka framåt på ett bra sätt. Att det sedan rycker i munnen varje steg kommer ju inte gör att hästen tänker mer framåt. Man tar bort hästens egna framåtbjudning och man sätter sig själv i en väldigt knepig situation. Nu måste man driva hästen framåt i varje steg samt försöka “lossa” spänningarna som martingalen ger, allt för att man inte vet hur en martingal inverkar vid rätt och fel användning.

forkort

 

För kort anpassad martingal för att inte störa hästen på ett olämpligt sätt.

Ärligt, hur spänner du din martingal? Och varför?

 

15 Kommentarer

 1. Använder martingal ibland på mina hästar. Den ena är arab och tar gärna upp huvudet innan hindren och ja, hon har lyckats slå till mig med sin hals i mitt ansikte tom. i galoppen. :P den handa har jag martingal på sällan även om det händer då han stått mycket och har energi över till 3hästar till, då även där kan huvudet komma flygandes, han har dock aldrig lyckats smälla till mig som tur är. :)
  Använder den endast för mitt ansiktes skull och hästarna kan lyfta sina huvuden långt upp innan den tar emot. Så inte speciellt hårt spänd vill säga.

 2. Använder martingal med resårbrösta. Bröstan för att jag hoppar div. terränghinder och den är bra för att inte sadeln ska åka bak då det ibland kan bli skojjiga vinklar på hoppen ;-)
  Martingal för att jag har en hetsporre som mycket väl vet att om man får upp sitt huvud tillräckligt högt kan man springa precis hur fort man vill :-D
  Men den är spänd så den bara verkar i dessa situationer!
  En liten livförsäkring helt enkelt!

 3. Har en martingal på min förbygel som sitter väldigt löst de få ggr jag använder den.
  Såg på Tyras blogg häromdagen hur hennes satt och blev alldels förfärad. Hoppas ingen som läser hennes blogg tror att det är rätt, att den ska sitta så. Tänkte skriva en kommentar men vet att hon ändå inte lyssnar på folk som “kritiserar” henne så jag lät bli. Hon borde gå på kurs hos er ;)

 4. Håller med dig.Dock finns en annan MYCKET bra anledning att eventuellt använda martingal…på unga hästar som gärna vrider skallen åt alla möjliga håll och därmed riskerar man också att få tyglarna på samma sida om de slänger tillräckligt mycket med huvudet. Jag hanterar mestadels unghästar och då de hoppar och skuttar (som de ibland gör) så har det hänt upprepade gånger att tygeln “bytt” sida ;-) Då är man måttligt road ;-)

 5. Jag använder martingal på min häst vid hoppning och ibland vid uteritter, då han gärna slår upp med huvudet. Har blivit nockad ganska rejält några gånger då jag envisas med att inte alltid använda den, men alltid på hoppträning/tävling så har jag i alla fall martingal :) Men den är alltid väldigt lös och gör verkan endast i extremfall som du skrev. Skulle aldrig kunna spänna åt den ett enda hål hårdare, med risk för att skada min älskling.

  Er riktlinje som du skrev om var riktigt bra! Tack för tipset! :D

 6. Använder inte martingal, är heller inte så förtjust i det. Min mamma skulle sagt “lär dig rida i stället för att slänga på massa skit på hästen”. Och där håller jag med henne, men om det är som du säger, att hästen slänger upp huvudet så att det blir skadligt tycker jag att det kan vara nödvändigt med martingal för då är det för att hjälpa hästen, inte tvinga ner huvudet.

  Sen så har jag en häst där det inte behövs, och det är jag glad över. Men jag känner mig inte schysst om jag sätter på något som hindrar honom att röra sig fritt. Sen kan jag tycka att det är fint med martingal och om man använder den på rätt sätt så ska det ju inte vara några problem! :)

 7. Bra att du tar upp det! Ser tyvärr fler och fler som har en för kort martingal och rider med hög hand.. Handen säger åt hästen att lyfta huvet och martingalen att den ska sänka det, stackars förvirrade hästar! Jag har haft det på min sprätthög i perioder men oavsett hur löst jag spänner den så blir han blockerad av den och istället för att sluta slå med huvet så tar han i lite till.. Utan så slår han upp huvet en gång och sen lyssnar han på mig, med så slår han upp huvet för att känna att det tar emot och fortsätter vilket gör att han istället tappar ryggen (och koncentrationen) både mellan och över hinder. På den andra som får panik oavsett vad det är som tar emot i munnen (eller nån annan stans) har jag inte ens vågat prova då han har nån instinkt som säger åt honom att ta i ända till det släpper.. Som vi tränat att ens kunnat sitta fast.. Så för min del är det till att träna balansen med att hålla ansiktet och huvet borta utan att hamna i bakvikt;) ibland undrar jag varför just jag faller för dom känsligaste hästarna med extrema instinkter! Men när man väl får deras tillit och hjärta så är det verkligen mödan värt!

 8. Irländsk Martingal + halsrem när jag galopptränar – ingen rem som håller ned huvudet men mycket mindre risk för att tyglarna hamnar fel och något att hålla balansen i om det krisar ;) obligatorisk utrustning på löp dessutom. Hoppa gör hon utan, vill inte ha något på en unghäst ifall det tar emot när hon gör knepiga språng..

 9. Jag har inte använt det alls egentligen men börjat lite smått nu senaste träningarna på tränares inrådan. Har den dock så lösa att den, som du säger inte verkar förrän hästen kommer extremt högt upp med huvudet. Vet att jag provat någon gång med en kortare och det gick inte alls då min häst är väldigt känslig och hatar att bli fasthållen, han sprang helt enkelt som en tok. Så tack vare det misslyckade ridpasset lärde jag mig vilken längd man bör ha, haha ;-)

 10. I dagsläget använder jag inte martingal eftersom jag inte tycker att det är nödvändigt på hästen jag har nu. Jag hade det på min ponny men mest för att folk sa att man borde ha det. Jag visste att det var för att hindra hästen från att slänga upp huvudet men det gjorde inte min ponny egentligen. Dock hade jag den väldigt löst (liksom den mesta av utrustningen, på gott och ont) så jag undrar om den någonsin påverkade honom alls.
  Om jag funderar på hur det brukar se ut så har jag aldrig riktigt tänkt på att någon skulle ha spänt den för hårt. Tvärt om men då undrar man istället om den verkligen är nödvändig.
  Brukar du se att folk har den för hårt? Det kanske är jag som är ouppmärksam

 11. I stort sett dagligen använder jag martingal på min minst sagt bestämda dam. Hon har den benägenheten att hon slänger upp skallen så att du ibland kan titta henne i ögonen uppifrån , typ. Polsk importerad med sadeltvång, hade en enorm underhals när jag tog över henne och har aldrig skrittat på långa tyglar fram tills för ett år sen (hon blir 8 i år) så jag har lite att jobba med och för min egna säkerhets skull så är det martingal på. Bra att ha nåt att hålla i när det bär iväg i bockserier.

  Men den är alltid löst spänd och verkar endast när skallen kommer kommer för högt.

  Har oxå sett på tok för många som använder både martingal och förbyglar som sitter åt alldeles för hårt och alldeles för kort. Känns ju som att det borde hindra hästens rörelser ordentligt och jag förstår inte hur dom tänker? Sen precis som du skriver, det rycker ju hästen i munnen i varje steg den tar.

  Kunde jag så skulle jag gärna slippa men den får hänga med ett tag till :)

 12. Jag red länge utan martingal (på alla hästar), precis som jag alltid börjar med ett två- eller tredelat bett och utan andra hjälptyglar tills det verkligen behövs en förändring. Nu har jag martingal på min häst om jag hoppar, rider ut eller rider utomhus när det blåser mycket till exempel. Av säkerhetsskäl då hon ibland knäpper av och kastar upp huvudet om hon blir rädd och då blir hon okontaktbar och har ingen koll på sig själv utan kan ramla ner i diken, springa in i träd osv. Varierade martingal med graman tidigare, men böjar övergå till att variera martingal och inga hjälptyglar alls.

  Jag vill ha så lite och så enkel utrustning som möjligt, speciellt då jag nästan bara rider unghästar. Men jag ser att väldigt många använder förbygel ihop med martingal, fast de egentligen inte behöver själva förbygeln utan bara vill ha en snyggare martingal. Jag har upplevt att förbygeln hindrar frambensrörelserna något och skulle då inte vilja ha en om det verkligen verkligen inte behövs.. Men jag har inte så stor erfarenhet av just det, så jag vet inte. Ser du några problem i att ha förbygel “bara för att”?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *