Att rida med rätt stigläderlängd

Det finns en anledning till att dressyrryttare har längre stigläder än en hoppryttare. En hoppryttare måste ju kunna följa med hästen över hindret på ett naturligt och följsamt sätt. Dressyrryttare ska ju sitta still i sadeln och då finns inte anledningen att hissa upp lädren för högt.

Men jag tycker, helt generellt, att de flesta hoppryttare rider med alldeles för korta läder (inklusive mig själv) (inte för att jag räknas som hoppryttare kanske men…).

Varför? Jo, för att för korta stigläder gör att du sitter “ovanför hästen” för mycket. Det blir mycket svårare att komma ner i sadeln, hålla om understödjande med underskänkeln och sitta djupt och följsamt. Med för böjda ben blir det svårt att sitta rätt. Då blir det svårt att inverka på ett korrekt sätt.

Hoppryttare förklarar ofta bort det just med att de behöver kunna ställa sig upp i hoppsitsen över hinder. Men hur korta läder behöver man egentligen för det? Grodsits-korta?
Nä, egentligen behöver man bara så man kan lätta i rumpan fast samtidigt kunna ha en stadig skänkel.

Ivo rider alltid i sina hoppläder. Det är ju hoppning han är specieliserad på och ridningen ska fungera i den sitsen han rider med inne på banan. Men han rider inte med superkorta läder, han rider med lagom. Så han kan ställa sig upp på ett balanserat sätt över hinder men också så att han kommer åt hästarna på ett bra sätt på marken.

wpid-20140521_161432.jpg

(Ignorera barnet:)). Här är iallafall en tydlig bild på hur långa läder Ivo rider med. Kortare än dressyrläder men längre en de “generella hopplädren”.

Växlar du längd/sadeln mellan hopp- och dressyrarbete eller rider du med samma längd på lädren hela tiden?

8 Kommentarer

  1. Svår men bra reflektion. Jag ser många ryttare med 2 hål korta läder också. Tåhäv och hela centrum på ryttaren flyttas.
    Väldigt olika för olika ryttare. Några är i framåtlut innan och andra har svårt att följa med, hamnar i bakvikt. Då gäller det att mixtra och hitta sin rätta position. Eller så har man en bra tränare som kan hjälpa till och prova:)… Olika stigbyglar ger olika tramp och skänkelläge…. Men det är som du säger, grod-korta är inte optimalt…. Men att ha långa på en mkt känslig häst och bli i obalans är inte heller kul….. Tusan va luddigt… MEN… En del ryttare kan ha båda delarna men ändå sitta som en perfekt kapsyl. God balans och bra centrum över hästen är a och o för en fin följsamhet! Gokväll:)

  2. Varierar mycket nu, då jag har en häst som hoppar väldigt och jag är inte riktigt van de än, så jag har lite kortare läder vid hoppning just för att komma upp lite extra och inte få den där snärten som gärna blir i min hästs språng. Har även olika långa ben så jag har fått mixtra lite med de för att de ska bli jämt med balansen när jag rider…

  3. Jag har både hoppsadel o dressyrsadel.. Själv rider jag mest dressyr, men var på en hoppträning och tränaren kortade mina läder flera hål. Jag själv tyckte dem var korta redan innan o det (som du skrev) är svårt att riktigt komma åt hästen då.
    Föredrar lite längre läder än korta

  4. Haha, rider i typ alltid hoppläder. Känns som att jag har mer kontroll då. Ska börja länga, lite överdrivet att rida med hoppläder på dressyrpass hehe xD

  5. Rider oftast i ganska långa hoppläder men har en häst som jag inte kommer åt med den längden så jag har fått korta upp flera hål. Har jag långa läder på den så får jag för det första svårt att få en bra galopp och sen hamnar jag efter i landningen av någon anledning. Vill egentligen ha längre läder men på vissa hästar blir det mycket bättre med korta :)

  6. Jag brukar ha ganska långa hoppläder, i dressyr/markarbetet brukar jag länge 1 hål åtminstone för att komma ner lite extra i sadeln. Ibland på hoppträningarna kan jag korta 1 hål extra på slutet när man höjer upp hindren för att kunna följa med det lilla extra. Men rent generellt har jag mkt längre hoppläder än de andra i min hoppgrupp :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *