Att köpa häst från utlandet.

Jag kanske motsäger mig själv lite i detta inlägg om man inte tänker ett steg längre än vad jag skriver. Iallafall menar jag att detta inte är det vi sysslar med.

Jag är ett fan av Hästnet, har alltid varit och kommer förmodligen alltid att vara. På senare tid har jag dock börjat bli lite mörkrädd när jag tittar in där.

Hästhandeln från utlandet till Sverige verkar vara enorm (vet dock inte så mycket hur det ser ut i praktiken). Hästhandlare har 50+ annonser på hästar från (främst) Holland, Belgien, Polen och Tyskland. Hittills inget dåligt alls tycker jag, kul att hästhandeln blir ännu mer internationell.

Det jag blir rädd av är när jag klickar mig in på annonsen. I beskrivningen står det att hästen har rätt storlek och rätt ålder(här räknas en häst i mankhöjd ca 167-175cm som “rätt” storlek och 5-9år som “rätt”  ålder). Hästen är lydig, snäll, lättriden, har otrolig kapacitet, startat på tävling och har bra veterinärbesiktning + röntgen.
Dessutom har dom en video där hästen hoppar hur flashigt som helst.
Priset? INGENTING????
Hästen i annonsen kostar typ 70.000kr.

Där blir jag rädd.
Jag bor i dessa områden hästarna kommer ifrån och jag jobbar och lever inom hästbranschen. Jag VET vad som händer och gäller här nere. För det första, en häst med alla dessa kvaliteer är en häst vem som helst här nere skulle vilja köpa, varför inte sälja till första bästa granne istället för att släpa hästen ända till Sverige?
För det andra, hästhandlare är företagare och vill tjäna pengar. Det betyder att hästen egentligen är ännu billigare än detta pris, så att hästhandlaren kan stoppa lite av pengarna i egen ficka.

Min enda förklaring till detta är att det egna landet har “sållat” bort dessa hästar. De är inte bra nog, inte rätt byggda, inte har rätt psyke osv osv. Alltså behöver man bli av med dom på annat sätt. Då shippar man iväg dom långt hemifrån och hoppas att man slipper se dom igen…

Hade inte tänkt publicera detta inlägg utan det var ett misstag. Dock är detta min huvudpunkt och fortsättning kommer att komma imorgon!!

4 Kommentarer

  1. GRYMT skrivet. Jag har också planerat att skriva ett inlägg om importhästar. Eftersom: Jag har tidigare själv importerat hästar, jag har sett skräckexempel och jag har jobbat i flertalet “exportstall” utomlands. Skitbra skrivet.

  2. Jag köpte en irländare för 20 000 kr och visst, han var helt felriden och extremt stressad… men efter mycket träning blev han den bästa hästen jag skulle kunna tänka mig! Så för oss som inte har så mycket pengar att köpa häst för kan det vara bra med de billigare hästarna även om det innebär att det finns saker att jobba med… Så länge de inte är skadade, förstås!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *