Att jobba mot en harmonisk häst

Det viktigaste inom all hästhantering är enligt mig harmoni.
Ett lugn, en trygghet och en förståelse mellan häst och människa och det är harmoni man ska jobba emot varenda sekund tillsammans.

En harmonisk häst är en trygg häst som vet vad som förväntas av den och som motiverat utför sitt arbete varje dag.

Hur får man då en harmonisk häst? Jag tror att man behöver tänka sig noga för i all hästhantering för att få en harmonisk häst rakt igenom. ALLA dina handlingar kommer spegla sig i hästens beteende och vill du har en häst som litar på dig i alla lägen måste du också förtjäna tilliten i alla lägen. Att alltid vara konsekvent, rättvis och förstående tror jag är väldigt viktigt.

Att uppnå harmoni tror jag dock inte alltid behöver betyda att man stryker hästen medhårs. Ibland måste man säga “Stopp!” och “Akta” och ibland måste man snabbt kunna säga “Nej!” med en kvick respons. Men är man rättvis i sin bedömning och man alltid ser till sin hästs bästa tror jag harmoni snart kommer som ett brev på posten.

Jämför gärna med er själva, när är ni som mest harmoniska i ert psyke? När ni vet exakt vad som förväntas av er eller när ni alltid går och undrar vad som kommer att hända härnäst?

wpid-20140907_110930.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *