Amanda, vad tycker du om….

…olika nosgrimmor? (bra/dåligt/skulle aldrig använda, etc)

Svar: Eviga diskussioner inom detta nosgrimmeämne. Tortyrredskap sägs det ofta.

Jag är inte emot nosgrimmor, tvärtom egentligen. Jag gillar nosgrimmor, egentligen alla sorters nosgrimmor.

En nosgrimma för mig är en hjälp för hästen att hitta en bra position för bettet. Några hästar trivs bäst med remontnosgrimma och vissa med engelsk nosgrimma. Vissa hästar får hellre bettet placerat ännu bättre med en aachennosgrimma.

En nosgrimma stabiliserar bettets placering i hästens mun, olika mycket beroende på vilken sorts nosgrimma. Remontgrimman samt “snokremmen” håller bettet på plats uppåt” i munnen  medan den engelska nosgrumman mer bara stabiliserar  käken så att bettet sitter i rätt vinkel.

En nosgrimmas syfte är inte att dra igen hästens mun så att man kan slita och dra så mycket som möjligt i tyglarna utan att hästen kan fly från trycket. Det ÄR inte en nosgrimmas syfte, sedan hur vissa ryttare använder olika utrustning kommer jag inte stå till svars för. OM en häst protesterar mot bettet är det obekvämt vare sig man har eller inte har nosgrimma och man bör se över utrustning samt sin egen ridning för att lösa problemet.

Vi använder nosgrimma på alla våra hästar i stallet (med undantag såklart), vi individanpassar bett och nosgrimma till den kombination som passar varje häst bäst. Jag ser egentligen inget dåligt med nosgrimmor, men jag ser mycket dåligt med mångas ridning (för hård hand leder till obehag och nosgrimman blockerar hästen från att komma undan smärtan). Det är inte utrustningens fel att ryttare rider dåligt helt enkelt.

LI4U4306

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *