Alla hästar kan allt?

En sak som jag blir galen (!) på är alla dessa människor som måste försöka övertyga alla andra om sin åsikt. Ämnet på tapeten just nu är kallblod och travare. Om ett kallblod vinner en dressyrklass eller om en travare hoppar en kombination på 130cm så MÅSTE det dokumenteras, visas upp överallt och ha texten “TRAVARE/KALLBLOD KAN VISST!!!!” skriven över hela bilden.

Folk blir upprörda över att en travare eller ett kallblod inte har lika mycket “status” som ett halvblod. Det gör mig väldigt irriterad.

Ett halvblod är avlat för att prestera på tävlingsbanan, främst i hoppning eller i dressyr. AVLAD för att PRESTERA. Hoppkvalite eller benrörelser är i fokus inom aveln. Halvblod produceras för att bli bättre på tävlingsbanan. Kallblod och travare är inte avlade för detta!

Alltså, ja, ett kallblod kan vara superfin och en travare kan hoppa högt. Men det är så mycket mer som spelar in. Nu pratar jag hoppning, Hästen ska vara byggd på ett fördelaktigt sätt för att hålla bra för uppgiften, de ska vara snabba och smidiga, de ska ha power och kraft. Det avlas inom halvblod men inte på samma sätt hos andra raser. Inte för att kunna hoppa.

Alla hästraser är ämnade för olika saker. Travare och kallblod är inte mitt första val av häst på en hoppbana. Och ÖVERLAG kan inte dessa raser mäta sig med halvblod. När vi letar nya hästar i stallet tittar vi på ras, är det ingen “hoppras” går vi vidare direkt. Just för att vi vill ha hopphästar,

Alla hästar är lika mycket värda men alla hästar är inte bra på samma saker. Ett kallblod kommer antagligen inte klara av att hoppa en Grand Prix-bana medan ett halvblod kan göra det lekande lätt. Vårt stall är ett professionellt hoppstall och vi letar raser och hästar som passar in där!

Så enkelt, men så svårt att förstå för vissa…. 

DSC_2569

19 Kommentarer

 1. Kloka åsikter och du har helt rätt. Hästar är framavlade för olika sorters sysslor och vissa raser passar bättre till det ena medan en annan passar till det andra.

  Har dock för mig att en fd. travare vann OS någon gång på mitten av 1900 talet. Hittar inget om det men tror jag läst och sett bild på det.. Ska kolla upp det, det är rätt häftigt må jag säga!

 2. Håller med helt och hållet, tycker att ägare av ridtravare och kallblod ofta tar det personligt och tar illa upp när man tycker så och det tycker jag är tråkigt. Jag skulle aldrig kunna förvänta mig av ett halvblod att prestera på travbanan då den inte är avlad för det, likaså kan jag inte förvänta mej att ridtravaren/kallblodet ska göra det på dressyr el. hoppbanan.

 3. Alltså jag älskar din blogg, du tänker så rätt när det kommer till hästar och deras träning. Jag kan bara hålla med i det du skriver säger bara hatten av för ditt sätt att blogga.

 4. Den va halv travare, tror det va mamman. Men det finns väl någon som är halvt varmblod som gick vc för nått år sen oxå har jag för mig.. Men dom är inte många, håller med dig för jag har hopphästar och skulle då av förklarliga skäl inte leta travare eller liknande. Alla raser är bra till rätt saker:)

 5. Du har så rätt precis som vanligt Amanda! Här kommer ditt äldsta fan in i bilden igen.. ;) Tyckte ditt inlägg på Ridsport var klockrent, hade precis länkat dig i ett inlägg på Hästforum dagarna innan där någon sökte häst internationellt – så känner mig kanske skyldig till ditt inlägg där.. ;) Kör på du i samma stil som vanligt, ta hand om dig! Kram

 6. Bra skrivet! :) De flesta ryttare vill ju inte rida på elitnivå och då funkar det ju precis lika bra med vilken hästras som helst, om målet är att te x åka ut programridning eller hoppning 90 cm lokal liksom. Förstår ju att Eliten vill ha rätt typ av häst, men för lss dödliga spelar det egentligen inte så stor roll så länge hästen håller för det ägaren vill göra, och själv tycker det är kul :) kram!

  • Vet inte om jag håller med här. Även om jag bara skulle ha som mål att hoppa/rida dressyr på lokal nivå hade jag absolut velet ha en tiptop warmblood=fd halvblod (ej att förväxla med varmblodig travare som är något helt annat). Självklart hade den inte behövt ha kapacitet för de högsta klasserna, det vore ju rent slöseri på hästen. Finns emellertid många trevliga hästar av internationellt erkända raser lämpade för hopp/dressyr som jag skulle kunna tänka mig. I annat fall hade jag hellre varit utan häst. ;)

 7. HUNDAR vet alla att det har betydelse vilken ras det är, varför har vissa så svårt att fatta att en travare aldrig kan bli en bra dressyrhäst eller hopphäst?

  Det är klart den kan tycka att jobbet är kul och att den kan bli helt okey! Men där är det stopp.
  Och på en travare ser man så tydligt att det är just en travare, ändå ska folk envisas med att deras hästar är lika bra hopp/dressyrhästar som andra raser.

  Tur det är du som skriver om s¨dant Amanda ;P Mig hade folk hatat för jag blir så upprörd när folk inte förstår!

 8. Vi har haft en kallblodsponny till dottern och mig i tre år…skulle aldrig komma på tanken att ta illa upp över att han inte är ett halvblod eller för den delen hävda att han kan hoppa (70 cm går ju men det räknas inte riktigt i mina ögon) en klippa i trail och i skogen och underbaraste kompisen. Men, nu vill dottern hoppa så då får vi tänka om och byta ponny till en ädlare och för hoppning avlad ponny. Inte betyder det att vi älskar kallblodet mindre, bara som du så träffande säger, att de bidrar med olika saker i vårt liv. Bra skrivet!

 9. Haha åh, jag dissade också detta i ett av mina inlägg häromdagen! Jag är så himla trött på allt tjat om att alla hästar kan precis allt och dessutom är alla hästar precis lika bra på allt. Alla hästar är ju absolut inte byggda för att kunna allt, en varmblodstravare är skapad för att springa på travet, det är inte meningen att den ska kunna hoppa högt. Jag skulle ju knappast kunna påstå att min arab är en optimal hopphäst heller. Åh, jag blir så trött!

 10. Brukar jämföra med att en köttrasko gåt att mjölka men förutsättningarna är inte de bästa, likadant med hästar. Alla är inte avlade för att hoppa/ dressyr men vissa undantag finns, det är enklare att utgå från bra förutsättningar för att lyckas. Bra skrivet Amanda!

 11. Travarägare har en tendens till att vara lite överkänsliga. Man är ju givetvis både rasist och hästhatare om man inte tycker att travare har samma förutsättningar som andra raser ;) Ingen annan ras har det debatterats så mkt om som “avdankade travare” eller ridtravare. Finns väl ingen annan ras som skyltar och skryter så mkt som travare, eller rättare sagt deras ägare? Jag har då aldrig sett en blogg eller tråd om “gissa rasen, ser mer ut som en fjording”. Det är rör alltid travare som “ser mer ut som ett halvblod” varför är det så viktigt att de ska likna halvblod både utseendemässigt och rörelsemässigt? Köp ett halvblod ist då kanske ??

  Finns nästan inga forum eller bloggar om halvblod som MINSANN gått MSV. Har aldrig heller varit med om att någon med halvblod ljugit om sina resultat. I de forum och bloggar som finns, förskönar man travare som gått längre än LA, kan piaff eller tävlar VM i hoppning…det gäller alltid travare, och aldrig andra raser. Mkt märkligt.

  Sen gällande Jappe, eller Balagur. Tycker dessa skiljer sig från den amerikanska travaren, eller i vårt fall, den “svenska”. Orlovtravaren har en annan ridbarhet än den vi har här, och Jappe är ju korsning så dessa kan man ju inte jämföra med. Varför gör ständigt bloggare och forum det? Sluta upp med det.

  Oj nu var jag visst både rasist och mobbare med det här inlägget. Dumma människa som säger hur det faktiskt är….inte OK!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *